Mas de l'Abella

Mas de l'Abella. (Foto: Carles X. Cabós 29 gener 2012).
Mas de l’Abella. (Foto: Carles X. Cabós 29 gener 2012).
masos_abella
Mas de l’Abella

Abella, el mas de l’ –  És al terme de la Morera, a molt poca distància del de Cornudella, a la vora dreta del barranc de les Comes d’en Morell, cap a Santes Gates. Hi ha un edifici gran i majestuós. Havia estat habitat fins fa pocs anys. Dóna nom a les terres del seu voltant, cosa que origina una certa confusió amb Santes Gates, sobretot en la seva part més occidental. A mitjan segle XVIII, es diu que, “antigament”, se l’havia conegut per mas d’en Vinyes (Perea, núm.266). També se l’havia conegut per mas d’en Gil.- És una partida de terra del terme de la Morera, però se l’anomena sovint a Cornudella. L’anota Perea, núm 278. Havia estat el nom que havia tingut el mas de l’Abella, en 1708. L’actual mas d’en Gil de la Morera podia haver estat el mas d’en Campanyes.

(N de R: El mas de l’Abella va estar habitat fins als finals dels anys 80. Per problemes de salut i d’altres motius, els seu darrer resident i propietari, Joaquim Juncosa, s’en va anar a Reus. En marxar, el jutjat va precintar les portes del mas, amb fins i tot animals a dins. Es van deixar morir de fam ovelles i gallines, i encara avui hi han els seus cossos escampats per terra.)

——————————————————————————————-

“Els masos de Cornudella de Montsant” està feta amb les fotografies de Jordi Maynat, de May-web, i el text està extret dels llibres “Noms actuals i pretèrits del terme antic de Cornudella de Montsant”, de Ramon Amigó i Joan Bta. Espasa,  “Història de Cornudella de Montsant”, d’Ezequiel Gort, i “Siurana de Prades, enllà de la història i la llegenda”, de Ramon Amigó.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.